Zonder blokkades de toekomst tegemoet

Veel ideeen op het gebied van persoonlijke effectiviteit zijn goed toepasbaar op team en zelfs op organisatieniveau. Zo ook de methode van Dale Carnegie over het oplossen van problemen.

Dale Carnegie (oorspronkelijk Carnegey) (24 november, 1888 – 1 november, 1955) was een Amerikaanse schrijver en de ontwikkelaar van beroemde cursussen in zelf-verbetering, salesmanship, collectieve opleiding, spreken voor publiek en interpersoonlijke vaardigheden. Hij was de auteur van How to Win Friends and Influence People, voor het eerst gepubliceerd in 1936, een van de allergrootste best-sellers aller tijden die zelfs vandaag de dag populair blijft.”

De basis die Dale beschrijft is dat het helpt om eerst te bedenken wat het meest vreselijke scenario zou kunnen zijn, als je het probleem niet op kunt lossen. Dit helpt om je geest vrij te maken en creatiever en opener te zijn zonder blokkades in het bedenken van oplossingen

a: Ask yourself: “What is the worst that can possibily happen if I can’t solve my problem?”
b: Prepare yourself mentally to accept the worst if necessary.
c Then calmlly try to improve upon the worst which you have already mentally agreed to accept

Op team niveau geldt precies hetzelfde. Wanneer een team nadenkt over haar visie en waar ze wil staan in de toekomst helpt het om eerst stil te staan bij de (doem)scenario’s in de toekomst waar het team terecht kan komen als er geen actie wordt ondernomen.

Leuk om een keer toe te passen bij een volgende team visie workshop!