Werkvormen om Samenspel in Teams in te zetten binnen een team

We bespreken in deze reeks artikelen een aantal werkvormen waarmee je Samenspel in Teams in kan zetten voor trainingen, teamoverleggen of bijeenkomsten. Het spel wordt hierin gebruikt als middel om het proces van teamontwikkeling te stimuleren en de interactie in het team bespreekbaar te maken.

In deel 1 laten we zien hoe Samenspel in Teams ingezet kan worden binnen een team om elkaar beter te leren kennen. Door middel van tips in de voorbereiding en uitvoering geven we de spelleider of trainer een aantal handvatten en spelregels die het makkelijker maken om het proces te sturen en het beoogde resultaat te bereiken. Alvast veel succes en we zijn benieuwd naar jullie ervaringen!

Deel 1: Samenspel in teams inzetten bij een nieuw team
Doel: elkaar beter leren kennen.
Speelduur: 40 tot 60 minuten.

Instructies voor de spelleider / trainer:

  1. Voorbereiding: Gebruik alleen de oranje (persoonlijke kaarten). Bekijk de kaarten van te voren één voor één. Maak een selectie van de kaarten die past bij deze groep. Een vraag als: “wat zijn je ambities in je werk” is bijvoorbeeld meestal leuk om te stellen (en te beantwoorden), maar “Met welke 2 personen zou je een ballonvlucht willen maken” kan voor een beginnende groep te confronterend zijn. Van de 52 kaarten hou je er nu zo’n 40 over is onze ervaring. Met die kaarten ga je aan de slag.
  2. Vervolgens bepaal je het aantal groepen waarin het spel gespeeld wordt. Tot en met 7 personen kan het goed in één groep gespeeld worden (let dan wel op dat het tempo er voldoende in blijft). Voordeel van één groep is dat er op groepsniveau persoonlijke onderwerpen bespreekbaar worden, een nieuwe stap in de ontwikkeling van de groep!

Vanaf 8 personen raden we aan om in groepjes van ongeveer 4 personen te spelen en om de 15 minuten de groepjes te laten wisselen. Wees strikt met de tijd, soms willen mensen niet wisselen, terwijl het voor de totale groepsvorming wel belangrijk is dat iedereen met zoveel mogelijk mensen gespeeld heeft. 3) `Spelregels` vooraf:

  • De eerste speler pakt een kaartje van de stapel (bijvoorbeeld: “Noem drie ideeën om een hechter team te worden), en stelt de vraag aan wie hij wil. Laat je als speler leiden door je nieuwsgierigheid!
  • De persoon die de vraag beantwoord heeft, pakt een nieuw kaartje en stel die aan de volgende. Enzovoorts. Meedoen is vrijwillig maar niet vrijblijvend. Openheid wordt gewaardeerd, maar is niet verplicht.
  • Gebruik net zoveel tijd per kaart als nodig is. Als een vraag niets losmaakt, pak je gewoon een nieuwe kaart. Als een vraag heel veel stof doet opwaaien, kan je er wat langer op doorgaan. Het spel is een middel om in gesprek te komen.
  • Spreek een eindtijd af. (Of een wisseltijd bij meer groepjes)
  • Winnen kan niet. Helaas…

Lees ook:

Deel2: Samenspel in teams inzetten om belangrijke thema’s binnen een team bepreekbaar te maken.