Teamtraining: Onderling vertrouwen

[section] [col580] onderling vertrouwen - stelling in mijn team kan men elkaar vertrouwen - waar of niet waar

Bouwen aan vertrouwen

Onderling vertrouwen is een mogelijk vervolgthema in het TeamSpiegel traject. Al in een teamtraining van een dag maken wij het begrip vertrouwen tastbaar en onderzoeken we samen met team en teamleider waar het stroomt en waar blokkades zitten.

[/col580] [col340 last]

Klanten over ons

“De teamtraining is zeer goed ontvangen en was een doorbraak in onze samenwerking. Er is een muur afgebroken tussen twee bloedgroepen in het team. Ramon en Martijn zorgden voor een sfeer van vertrouwen en veiligheid waardoor iedereen een bijdrage leverde. De TeamSpiegel was een fijne methode om met elkaar de samenwerking te bespreken. Na drie maanden rolt de bal nog steeds en in de toekomst komt er zeker een vervolg!” – Theo Winkelmolen en Veronique Plum, Hogeschool Zuyd”

[/col340] [/section]
Klik hier én lees meer over teamontwikkeling en vertrouwen!
[section] [col580] Onderling vertrouwen wordt in de literatuur beschreven als het kunnen rekenen op elkaars acties, woorden en intenties (Dirks, 2000). Onderling vertrouwen neemt toe naarmate de intimiteit tussen de groepsleden toeneemt (Tuckman & Jensen, 1977; De Galan, 2003). Enerzijds gaat het over vertrouwen op elkaar -doet de ander wat hij zegt- en anderzijds vertrouwen in elkaar -verwachten dat de ander je niet in de steek laat, wat er ook gebeurt- (Hafkamp en Jellema, 2014).

Psychologische veiligheid heeft een sterke relatie met onderling vertrouwen; mensen voelen zich veilig wanneer ze het idee hebben dat ze niet er onder zullen lijden als ze hun ware aard laten zien (May & Harter, 2004).

Als onderdeel van teamontwikkeling
Onderling vertrouwen vormt het fundament van samenwerken en teamontwikkeling. Vertrouwen, of het ontbreken daarvan, is voelbaar in de onderstroom. Vertrouwen en voldoende veiligheid zorgt voor een optimaal leerklimaat waarin iedereen zijn of haar kwaliteiten goed kan inzetten.

[/col580] [col340 last]

Bouwblokken van vertrouwen

A. Competenties – verstand

 • vertrouw je erop dat de ander het kan, het wil, het doet, het goed doet en dat het ook lukt?

B. Welwillendheid – gevoel

 • Ken je elkaar? begrijp je elkaar? heb je iets voor elkaar over? doe je het goede, wat er ook gebeurt?

(Hafkamp en Jellema, 2014)

[/col340] [/section]
[section] [col580]

Wij denken graag met u mee

Wij maken graag kennis in een (vrijblijvend) voorgesprek waarin het onderzoek begint naar een veilig leerklimaat in úw team, afdeling of organisatie. Bel of mail ons (030-2270461 / info@meermetteams.nl), lees meer over ons of vul ons contact formulier in. [/col580] [col340 last]

  Uw naam:

  Uw telefoonnummer:
  [/col340] [/section]
  [section]

  Verder kijken? Bekijk ook eens onze andere trainingen!

  [col580]

  Basis: de TeamSpiegel

  • De TeamSpiegel™ geeft inzicht in de 6 aspecten van goed presterende teams
  • Alle teamleden ontvangen een wetenschappelijk gevalideerde vragenlijst over de samenwerking
  • In een zorgvuldig gesprek over de TeamSpiegel resultaten (mét het team en niet over het team) worden de teamleden samen eigenaar van de ontwikkeling van het team
  vervolg teamtraining
  [/col580] [col340 last] [/col340] [/section]

  Wij zijn trots om te werken met:

  Onderstaand ziet u de logo’s van bedrijven en organisaties waar we mee samenwerken, variërend van ‘gewoon’ een inspirerende teamdag tot een groter verandertraject. Zo’n lijst is mooi maar zegt eigenlijk niet zo veel. Wij brengen u daarom liever in contact met een organisatie zodat zij hun ervaringen met u kunnen delen. Die ervaringen zijn onze beste visitekaartjes.
  [section] [col160]teamtraining ziekenhuis radboud umc nijmegen[/col160] [col160]teamtraining amsterdam stedelijk museum[/col160] [col160]teamtraining-gemeente-utrecht[/col160] [col160]or-training-mvo-nederland-utrecht[/col160] [col160]teamtraining utrecht hogeschool voor kunsten utrecht[/col160] [col160]teamtraining-umc-utrecht[/col160] [col160]teamtraining ggd flevoland lelystad[/col160] [col160]teamtraining amsterdam paradiso[/col160] [col160]teamcoaching hogeschool arnhem nijmegen[/col160] [col160]MEER[/col160] [/section]